Studiu KPMG: Future of procurement

Procurementul contemporan se confruntă cu provocări complexe, intensificate de factori externi precum tensiunile geopolitice, avansul rapid al tehnologiilor de inteligență artificială, inflația persistentă, schimbările dinamicii forței de muncă și presiunile crescânde asupra sustenabilității (ESG).

Aceste influențe externe subliniază necesitatea unei abordări integrate pe linie de procurement, unde toate liniile de business colaborează, iar managementul susține activ eforturile de adaptare.

În acest context, este esențială eliminarea tensiunilor interne și a disfuncționalităților, promovarea echipelor cross-disciplinare unite și asigurarea unei instruiri adecvate pentru toți cei implicați, pentru a construi  strategii reziliente de achiziție și aliniată la noile realități de pe piață.

În 2024, un nou studiu „Future of procurement” a fost publicat de către KPMG.

 

Acceseaza studiul KPMG AICI.

 

Potrivit studiului realizat de către KPMG, principalele direcții de optimizare pentru procurement sunt următoarele:

  • Tensiuni geo-politice

Riscul de întrerupere a aprovizionării impune reevaluarea strategiilor de selecție a furnizorilor pentru a diminua riscurile și a controla creșterea prețurilor la bunuri și servicii strategice.

  • Inflație

Presiunea inflaționistă impune reducerea și evitarea costurilor ca prioritate principală în achiziții. Pentru aceasta, specialiștii achiziții  trebuie să înțeleagă profund categoriile, factorii de cost și formulele de preț, colaborând eficient cu alte departamente și furnizori. Calculul, raportarea și securizarea reducerilor de costuri devin esențiale.

  • ESG

Cerințele ESG vor influența semnificativ achizițiile strategice în următorii 3-5 ani, impunând stabilirea unei matrice de risc, mecanisme de monitorizare, evaluarea portofoliului de furnizori și planuri de remediere pentru cei neconformi – măsuri esențiale pentru asigurarea continuității afacerii pe diverse categorii de achiziții și furnizori.

  • AI

Tehnologiile IT și AI ar trebui să sprijine funcțiile de achiziții în creșterea eficienței și inovării, aducând valoare și transparență procesului Source-to-Pay. Raportarea, analiza și interpretarea datelor structurate conduce la o prognoză și strategii mai precise de selecție, negociere, contractare, evaluare și dezvoltare a furnizorilor.

  • Capital uman

Ca și alte domenii, achizițiile încearcă să reducă deficitul de personal calificat, o nevoie devenită urgentă din cauza provocărilor externe, dar și a celor interne, ce adreseaza colaborarea și cooperarea strânsă, congruentă și eficientă.

 

Sursa: https://assets.kpmg.com/content/dam/kpmg/xx/pdf/2024/04/future-of-procurement-2024.pdf 

Image by rawpixel.com on Freepik

Share if you care


Articole asemănătoare


Pentru a fi în fața schimbărilor, achizițiile trebuie nu doar să evolueze, ci să inoveze. Repede.

“În mijlocul perturbărilor continue, este timpul ca liderii de achiziții să fie perturbatori, să aducă funcția la viață, să lucreze […]

10 tendințe post-pandemie și oportunități de investiții

După pandemie, coronavirusul va lăsa urme de neșters asupra societății. „Va schimba modul în care gândim, trăim, muncim, învățăm, cumpărăm, […]

Studiu Deloitte: principalele riscuri care le afectează relațiile cu furnizorii

București, 6 noiembrie 2023 – Liderii globali consideră provocările geopolitice (61%), tendințele inflaționiste (46%) și preocupările legate de capacitatea de […]