Negocierea strategică în achiziții

Cum obții succesul în negocierile cu furnizorii fără a-ți compromite integritatea sau reputația.

“Strategia fără tactică este cel mai lung drum spre victorie.
Tactica fără strategie este zgomotul de dinaintea înfrângerii”
Sun Tzu, Arta războiului

Prin convingerea eronată că negocierea este mai degrabă o „artă” decât o „știință”, mulți oameni neglijează pregătirea corespunzătoare pentru acest proces.

Conduși de ideea că acțiunea începe la masa negocierilor și influențați de credința conform căreia succesul depinde de tactici intimidante și manipulări persuasive, chiar și cei mai inteligenți și motivați indivizi pot fi atrași în schimburi de replici fără o strategie bine definită sau fără obiective clare.

Negocierea este o artă atunci când ne impunem să găsim strategii creative și căi de acțiune care să ne apropie de obiectivele stabilite.

Este și știință atunci când adoptăm o metodologie testată și validată în practica planificării negocierilor, incluzând cercetarea, analiza și identificarea obiectivelor.

Devine știință când putem face distincția între situațiile favorabile pentru o negociere competitivă și cele în care este mai potrivită o abordare colaborativă, cunoscând tehnicile și conceptele specifice achizițiilor care susțin fiecare strategie în parte.

Vrei să să înregistrezi succese remarcabile în negocierile cu furnizorii?

CURRICULA

Negocierea a fost mult timp afectată de o problemă de imagine.

Prezentarea televizată a negocierii evidențiază adesea natura conflictuală a acesteia și promovează ideea că scopul negocierii este câștigul cu orice mijloace, transformând astfel negocierea dintr-un instrument de atingere a obiectivelor într-un scop însine.

Pentru specialiștii din domeniul achizițiilor, evoca emotiile negative asociate urgențelor, insuficientei timpului pentru o pregatire adecvata, lipsei specificațiilor și amalgamul obiectivelor discordante ale echipei de negociere.

Planificată adecvat, negocierea sprijină realizarea obiectivelor de continuitate a operațiunilor și pe cele de reduceri de costuri, fără periclitarea calității.

Condusă profesionist, negocierea cu furnizorii contribuie la creșterea statutului achizitorului și a reputației în rândul clienților interni și al furnizorilor.

Elaborat sub egida celor 8 C ai negocierii, cursul parcurge elementele esențiale ale strategiei de negociere în achiziții:

1.Ce este negocierea?

2.Ce negociem?

3.Cand negociem?

4.Cine negociaza?

5.Ce contează?

6.Ce-ar fi dacă?

7.Cum negociem?

8.Ce să evităm?

TRAINER

Alina IONIȚĂ

Alina Ioniță, fondatoare Purchasing Training SRL, este unul dintre primii traineri români în managementul strategic al achizițiilor, prezentă în domeniu încă de pe vremea când importanța și rolul managementului strategic al achizițiilor abia se contura.

Prin programe de training și consultanță în domeniul achizițiilor strategice, Alina a contribuit activ la  fundamentarea achizițiilor din Romania pe baze moderne.

Expertiza ei este consolidată și susținită prin studii de specialitate și de cei peste 15+ ani de experiență practică în domeniul achizițiilor strategice în diferite companii și industrii. A administrat bugete de sute de milioane de euro, a generat economii de milioane de euro și a coordonat echipe și proiecte complexe de achiziții în corporații multinaționale.

În anul 2015 înființează compania Purchasing Training SRL și își dedică astfel activitatea susținerii specialiștilor din domeniul achizițiilor din mediul privat, prin programe de training, consultanță și mentoring. Printre clienții ei se numără companii importante din țară și de peste hotare.

În 2020, prin publicarea cărții Strategie, semnificație și sens în achiziții, devine primul autor roman de carte de procurement.

În anul 2023 lansează Procurement HUB, prima platformă din România de e-leraning în procurement, pentru profeșioniștii din mediul privat.

CUI SE ADRESEAZĂ

Negocierea este un aspect prezent în toate etapele afacerii. În acest curs, vom analiza momentele-cheie în care negocierile pot avea loc și cum să te pregătești pentru acestea pentru a maximiza șansele de succes.

  • Specialiști achiziții din mediul privat;
  • Specialiști în relațiile cu furnizorii;
  • Manageri de categorii de achiziții;

  • Titulari de buget implicați în negocierile cu furnizorii;

  • Reprezentanți ai departamentelor beneficiare ale achiziției, participanți la negocierile cu furnizorii;

  • Reprezentanți ai departamentelor responsabile de achiziționarea de bunuri sau servicii, realizate descentralizat, fără implicarea Departamentului achiziții. 

CU CE RĂMÂI, CONCRET ÎN URMA CURSULUI?

  • Înțelegerea contextelor de achiziții în care negocierea este oportună;
  •  Înțelegerea celor „The 5 Procurement Rights„ coloana vertebrală a negocierilor în domeniul achizițiilor
  • Capacitatea de a distinge între negocierea competitivă și negocierea colaborativă cu furnizorii de bunuri și servicii;
  • Însușirea corectă a raporturilor de putere între cumpărători și furnizori;
  • Identificarea rolurilor diferite ale părților implicate în negocieri și cum puteți naviga cu succes în relațiile cu furnizorii;
  • Înțelegerea importanței puterii și cum să o utilizați într-un mod etic și eficient;
  • Posibilitatea de a determina variabilele corecte și importanța acestora în negocierea cu furnizorii;
  • Însușirea modalităților de formare a prețurilor și a costurilor totale ale achiziției;
  • Anticiparea și abordarea optimă a scenariilor de negociere prin intermediul întrebării „Ce-ar fi dacă?”
pexels-mart-production-8472799

HARTA NEGOCIERII

1. Ce este negocierea?

În contextul transformărilor profunde ale peisajului economic, ale schimbărilor din dinamica puterii și ale structurii de costuri ale companiei, devine tot mai evidentă importanța negocierii în procesele de achiziții.

2. Ce negociem?

 Negocierea în achiziții a evoluat semnificativ, trecând de la simpla negociere a prețului la o abordare complexă, care include calitatea, cantitatea, livrarea și locația, fiecare dintre cei 5 R ai achizițiilor influențându-se reciproc.

3. Cand negociem?

Momentul potrivit în negociere poate fi cheia succesului, consolidând sau slăbind puterea specialistului achiziții. Identificarea și capitalizarea momentelor favorabile pentru cumpărător reprezintă o abordare strategică esențială pentru atingerea obiectivelor negocierii.

4. Cine negociaza?

O negociere eficientă cu furnizorii necesită înțelegerea profundă a raporturilor de putere și dependențelor reciproce dintre cumpărător și furnizor. Prin cadrarea corectă a negocierii, se poate elabora o strategie pentru avantaje și relații durabile.

5. Ce contează?

O provocare specifică negociatorului în achiziții este identificarea variabilelor cheie și stabilirea priorităților acestora, in scopul obținerii utilitatii maxime din cantitatea achiziționată, în conformitate cu aspectele specifice de preț, loc și timp.

6. Ce-ar fi dacă negocierea eșuează?

  Identificarea celei mai valoroase alternative la acordul negociat este intrebarea cheie pentru negociatorul din achiziții, ce asigură soluționarea impasului și a succesului negocierii.

7. Cum negociem?

Negocierea în achiziții vizează două obiective: încheierea unui contract avantajos și consolidarea relației cu furnizorul. Abordarea tacticilor și manevrelor specifice în poziții de putere sau slăbiciune nu doar asigură succesul negocierii, ci și crează celeilalte părti sentimentul ca a câstigat.

8. Ce să evităm?

Tacticile lipsite de etică în negocierea din achiziții afectează integritatea procesului și a negociatorului și compromite relațiile pe termen lung. Evitarea lor reduce nivelul concesiilor inutile și menține parametrii unor performanțe satisfăcătoare în viitoarele interacțiuni.

INVESTITIA TA


ron 980 lei
  • 14 lecții video
  • 6 ore de studiu
  • 7 template de negociere
  • 1 E-book
  • 1 Audio book
  • Înveți în ritmul tău
  • Diplomă
  • Acces 12 luni
  • Garanție 15 zile
  • Acces în aplicația mobilă ProcurementHUB

DESPRE NOI

180° TRAINING

• Oferim cea mai amplă gamă de traininguri in domeniul achizițiilor strategice.
• Credem în specialiști, produsele noastre fiind elaborate de experți în domeniu.
• Dezvoltăm în permanență cursuri care să raspundă cât mai bine nevoilor profesioniștilor din achiziții, de la începători, la manageri și antreprenori.

360° CONSULTANȚĂ

• Diagnosticăm modul actual de organizare și funcționare al departamentului de Achiziții.
• Conducem o analiză a decalajelor situației actuale față de cele mai bune practici în achiziții.
• Elaborăm si adaptăm procedurile, simplificăm fluxuri, standardizăm documente, clarificăm responsabilități.

SUPPLY ESSENCE PUBLISHING HOUSE

• Supply Essence Publishing House este o editură independentă care are ca scop ridicarea standardelorprocurementului din România.
• Propunem cărți destinate profesioniștilor din purchasing, concepute pentru a satisface nevoia de informare încreștere constantă.

PROCUREMENT HUB
PLATFORMA E-LEARNING

ProcurementHub.ro oferă răspunsuri și soluții la majoritatea provocărilor profesiei, multe dintre eleîmpărtășite de colegi și concurenți, dorința noastră fiind să creăm prin această revistă un cadru interactiv încare profesioniștii din achiziții private își împărtășesc experiența.

PROGRAMA CURSURI

Cel mai amplu spectru de resurse de educatie și dezvoltare pentru profesioniștii în achiziții din Romania.

Source – To Pay
Procesul strategic de selectare a furnizorilor
Negociere
si
psihologie in achizitii
Analiza
 
cheltuielilor
Managementul performanței și relațiilor cu furnizorii
modul II
Managementul
functiei
de achizitii
Managementul
categoriilor
de achizitii

Testimoniale

Planifică și execută diferențiat strategiile de negociere cu furnizorii, pentru a reuși să negociezi proiecte de achiziții de succes în mod consistent, păstrându-ți totuși integritatea și întărindu-ți relațiile și reputația.

YEARS
+ 0
SESSIONS
+ 0
TRAINEES
+ 0
COMPANIES
+ 0

PORTOFOLIU

CONTACT

PROCUREMENT HUB SRL
CUI 46320003
J29/1665/2022

Tel: 0040 723 302 646
Email: alina.ionita@purchasingtraining.ro

PURCHASING TRAINING SRL
CUI 34378214
J40/4658/2015

Tel: 0040 723 302 646
Email: alina.ionita@purchasingtraining.ro