La fel ca și în realitate, găsim nisipuri mișcătoare și in Procurement, în organizații din diverse zone geografice. Filmele abundă de scene dramatice în care protagoniștii se scufundă în nisipurile mișcătoare, uneori fără șansa de a se salva. Mediul de afaceri abundă de înregistrări în care protagoniștii abia se pot sustrage “nisipurilor mișcătoare” ale contextelor socio-economice și geo-politice.
Nisipurile mișcătoare sunt cunoscute în fizică ca un fluid coloid, capabilă să funcționeze atât ca lichid, cât și ca solid: atunci când nu este deranjat, pare adesea solid (sub formă de „gel”), dar o modificare mai mică de 1% a tensiunii asupra nisipului mișcător va determina o scădere bruscă a vâscozității acestuia. Ele rămân stabile atât timp cât nu se exercită nicio forță specifică asupra lor. Aceasta înseamnă că sunt capabile să susțină unele obiecte care cântăresc mai puțin, în timp ce acelea de densitate și greutate mai mari încep să se scufunde.
Ultimii doi ani au supus Procurementul la tensiuni mult mai mari de 1%. Deși, în general, fiecare an pare mai greu decât precedentul, studiul efectuat de către Ernst& Young- 2021 Global EY Chief Procurement Officer Survey, relevă nevoia de reziliență și concentrare în Procurement, mai mult decât oricând în trecut.
EY am cerut opinia a aproape 100 de CPO din mai multe industrii, de pe tot globul, despre tendințele și problemele majore cu care aceștia se confruntă, considerând faptul contextul în care Achizițiile evoluează și afacerile își schimbă priorităţile într-un ritm fără precedent.
Constatările macro ale studiului relevă faptul că:
- Aproape 68% dintre respondenți au semnalat rolul din ce în ce mai important al Achizițiilor în susținerea obiectivelor strategice ale firmei, cu o schimbare previzibilă către managementul riscului furnizorilor, drept prioritate de top a funcției de achiziții.
- Rolul istoric al achizițiilor în reducerea costurilor rămâne important, 40% dintre respondenți considerând că aceasta este o sursă cheie de investiții și transformare și 80% listând acest lucru în primele trei priorități ale funcției. Deși asistăm la apariția unor forte noi de reducere și evitare de costuri, dinspre aria conformității, de reglementare, fiind vorba semnificativ mai mult despre reziliență și sustenabilitate în achiziții decât un joc comercial pur.
- Aproape 98% dintre respondenți includ sustenabilitatea drept măsuri în evaluările furnizorilor dar doar 17% include durabilitatea mediului ca măsură prioritară. Totuși, notează autorii studiului, până când acest raport este publicat, se așteaptă ca acest procent să se dubleze. Amploarea ESG va fi mai mare decât digitalizarea, iar Achizițiile, în sfârșit, s-au mobilizat să facă asta.
Concentrați-vă, înainte de toate asupra Achizițiilor.
Tehnologiile digitale sunt servitorii tăi; nu îi lăsa să devină stăpânii tăi.
Jim Abery EY Partner, Business Consulting, Supply Chain
Procese, personal, produse si, venind puternic din urmă, protecție. Patru cuvinte, 4P ce dau contur celui de-al cincilea, Procurement-ul, așezându-l pe niște piloni puternici, meniți să ofere stabilitate în vremuri turbulente și direcție în contexte de incertitudine.
Sunt temele recurente ale studiului realizat de EY în 2022: digitalizarea, managementul talentelor și sustenabilitatea apar drept prepcupări ferme pentru Achiziții în următorul deceniu, pentru a putea face o diferență atât pentru moment dar și pentru viitoarele generații și lumea ca întreg.
Citește aici EY 2022 Global CPO Survey, ce te va purta prin:
- Ariile de maximă prioritate pentru Procurement
- Priorități în transformarea Achizițiilor
- Impactul Covid-19
- Digitalizarea Achizițiilor
- Talent si capabilitate în procurement
- ESG
Întrebări semnificative sunt adresate în studiul realizat asupra a aproape 100 CPOs pe tot globul și din diverse industrii precum retail, energie, sectorul public, produse de larg consum, telecomunicații, servicii de sănătate și transport, cu o cheltuială medie cu furnizorii de 1 miliard USD — 2,5 miliarde USD:
- Cum îți modelezi viitorul într-o lume în care tehnologia funcționează în numele tău?
- Îți schimbi oamenii sau schimbi felul în care oamenii tăi lucrează?
- Strategia ta te pregătește pentru viitor sau îl creează?
Nu poți ieși din nisipurile mișcătoare prin mișcări bruște. Din contră, mișcarea continuă sau în panică poate determina o persoană să se scufunde și mai mult în nisipurile mișcătoare. Poți scăpa din nisipurile mișcătoare prin mișcarea lentă a picioarelor, pentru a crește vâscozitatea fluidului și prin rotația corpului astfel încât să plutească în poziția dorsală (întins orizontal, cu fața și trunchiul în sus).
Din cele mai vechi timpuri oamenii s-au uitat în sus pentru a cere ajutor.
EY 2022 Global CPO Survey aduce răspunsuri prin care departamentele de achiziții să transforme provocările aduse de noul context socio-economic în surse de dezvoltare durabilă, cu impact pozitiv la nivel organizațional, social și de mediu.
Autor: Alina Ioniță, CEO Purchasing Training SRL
Foto: Freepik
“În mijlocul perturbărilor continue, este timpul ca liderii de achiziții să fie perturbatori, să aducă funcția la viață, să lucreze peste silozuri și să-și schimbe reputația de la reducerea costurilor la axarea pe clienți și dezvoltarea afacerii; acest lucru poate fi realizat printr-o transformare totală care implică manageri și colegi, permițând achizițiilor să-și asume o mai mare responsabilitate strategică.” (Sursa KPMG The Future of Procurement).
Fără îndoială, organizațiile se confruntă cu schimbări fără precedent și întreruperi care le amenință viabilitatea viitoare. Presiunile inflaționiste, extinderea cerințelor de reglementare, fluctuația prețurilor, un peisaj industrial în continuă evoluție datorită activității de fuziuni și achiziții și trecerea la prețuri bazate pe rezultate sunt toate forțele cheie care îi obligă pe liderii de achiziții să reevalueze strategiile.
Cum va putea însă Procurementul să navigheze printre aceste provocări?
Cu foarte mare dificultate și fără certitudinea rezultatului, fără o strategie pe termen mediu și lung. Rămânând într-o abordare tactică și reactivă a achizițiilor, centrată în jurul cererilor de achiziții, a reducerilor de preț, a comportamentelor interne disfuncționale, fără procese aliniate cu cerințele pe linie de conformitate, transparență și sustenabilitate, Achizițiilor le va fi dificil să își demonstreze valoarea și să își câștige autoritatea și guvernanța vitale procesului de transformare.
Potrivit studiului KPMG- The future of procurement, este nevoie de o transformare a modelului de operare a Achizițiilor, în ariile vitale ce țin de procese, personal, guvernanță, date, tehnologie, organizare și clienti.
Într-o lume în care “cumpărăturile se fac printr-o apasare de buton”, viitorul procurementului se întrevede, potrivit studiului KPMG, orientat către inovație, management al relațiilor cu clienții interni și furnizorii, centrat în jurul digitalizării, abordării analitice a activităților și a modelelor de operare agile.
Un set nou de cunoștințe, abilități și atitudini vor defini competențele personalului din achiziții. Noua generație de achizitori se așteaptă să fie implicată în strategie și inovație în categoriile de achiziție ce va permite urmărirea valorii și a rezultatelor activității dincolo de obiectivele de economisire.
Citește aici studiul complet al KPMG- The future of procurement, pentru o perspectivă cuprinzătoare asupra viitorului procurementului și a modului în care este posibilă transformarea perturbărilor în oportunități de creștere și avantaj competitiv.
Într-o manieră profesionistă, succintă și elocventă, studiul publicat de KPMG te vor purta prin întrebări și strategii practice de transformare a funcției de achiziții, abordând subiecte de interes precum:
- Perturbatori care modelează viitorul
- Cum ar trebui să răspundă CPO?
- Achiziții centrate pe terți
- Inovație de categorie
- Achiziții centrate pe client
- Informații, analize și platforme digitale
- Forța de muncă a viitorului
- Model de operare agil
Accesează aici studiul The future of procurement.
Autor: Alina Ioniță, CEO Purchasing Training SRL
Imagine: creative art.